Намерих отговора.
 Ще го постна тук, ако някой има същият проблем.

Когато подавате Д6 само за данъка не се подават Д1.
Д1 и Д6 се подават заедно, когато в Д6 декларирате осигурителни вноски посочени с код за вид плащане "5". Това е така тъй като от НАП контролират равенство, между Д1 и Д6, само за осигурителните вноски. Равенство между декларирания данък в Д1 и Д6 не се контролира. Това е и основната причина данъка да се отдели в нов код за вид плащане "8".
Георги Димитров (Експерт)


Относно ДОД- Аз го удържам от лицето и го внасям по съответната сметка в ТД на НАП. Това имах в предвид, извинявам се ако сте ме разбрали грешно  :blush:


Здравейте,

Мога ли да подам само декларация 6 без декларация 1?
Имам следния случай: Фирмата има само един служител, който напуска Септември.Сега за Октомври трябва да му изплатя ДОД за м.09 и да подам декларация 6 за същия данък.
Програмата ми записва декларация 6, но декларация 1 не, защото няма данни.
Здравей,
Септември: Първо трябва да провериш фирмата от Германия, дали е регистрирана по ДДС.Проверката става в сайта на НАП. Ако е регистрирана, тогава имаш ВОП. Пускаш протокол по чл.117 от ДДС към инвойса и си самоначисляваш ДДС, както писа в покупките и в продажбите.

За Октомври, трябват малко разяснения. Фирмата, която купува колата от България ли е? На каква стойност ще се продава колата, особенно важен момент след като е м/у свързани лица
Здравейте,

фирма занимаваща се с езикови курсове, ще наема на граждански договор лектори от Великобритания. Лицата ще пребивават на територията на България по-малко от 90 дни.

Моля, ако някой знае или е счетоводител на такава фирма, да ми каже каква е процедурата по наемането на лекторите.

Предварително благодаря!